"Як навчити дитину одягатися самостійно: корисні поради батькам"

Усі батьки мріють розвинути і сформувати в дитині самостійність і відповідальність. Головними в цьому випадку стануть навички самообслуговування. Вони допоможуть дитині стати впевненим. Та й коли малюк може сам одягтися і взутися, почистити зуби, скласти речі в шафку, батькам стає набагато легше. У статті ми розглянемо, як навчити дитину одягатися самостійно.

Чому важливо навчити дітей одягатися самим

Навчившись самостійно одягатися, дитина стане впевненіше і дисциплінованіші, почне розвивати естетичний смак. Вона стане незалежною від дорослого, навчитися стежити за зовнішнім виглядом і охайністю в одязі. Це особливо важливо, коли вона піде в гості й дитячий садок. Навряд чи оточенню сподобається бачити неохайну і неакуратну дитину.

Коли ви віддаєте дитину в дитячий сад, в перший час вихователі ще будуть допомагати одягатися. Однак надалі він повинен це робити сам. Самостійно одягати й знімати одяг, взуття, складати речі в шафку або вішати на стільчик.


Якщо ви станете постійно одягати та взувати малюка, він швидко звикне до такого стану речей. Незабаром йому стане лінь робити це самому. Крім того, з’явиться споживацьке ставлення до дорослих. Малюк стане чекати, що йому допоможуть і все зроблять за нього, навіть якщо він сам вміє і справляється з завданнями.

Якщо ви вирішите продовжувати одягати дитину самі, не уникнути конфліктів. Вас чекає дратівливість, істерики та плач, капризи й крики, упертість і так далі. І такі конфлікти стануть супроводжувати сім’ю кожен день. Такі дітки виростають дуже примхливими і впертими, при цьому невпевненими у собі. Вони не можуть подбати про себе, виростають неохайним і неакуратними.


Коли привчати

Навички самообслуговування, організованість і самостійність, відповідальність та інші подібні якості не формуються самі по собі. Тут важливу роль відіграє виховання батьків і розвиток в дитячому саду. Нерідко навчання таким навичкам супроводжуються істериками і плачемо з боку дітей, криками і дратівливістю з боку дорослих.

У результаті батьки ніяк не можуть змусити малюка одягнутися і роблять це за нього. Таким чином, дитина так і не опанує навички самообслуговування. Він стане чекати, що все за нього зроблять мама або тато, бабусі або дідусі, старші брати та сестри, вихователі і так далі. Між тим, психологи вважають, що привчати дитину одягатися самому потрібно з раннього віку.

Відповідним віком для початку навчання вважається вже один-два роки, хоча батькам малюк ще здається занадто маленьким, безпомічним і невмілими. Але це не так. Вже зараз він починає вчитися і освоює легкі зрозумілі дії. Робить він це повільно, тому тут потрібно запастися терпінням. Обов’язково давайте дитині стільки часу, скільки потрібно. Не підганяйте і не квапте!

У три роки діти вже всі хочуть робити самі, тому тут навіть не доведеться змушувати дитину одягати взуття та одяг. Треба тільки підтримати малюка і при необхідності підказати, але не в якому разі не робити дії за нього. Ви здивуєтеся, але трирічний малюк уже багато чого може робити сам, навіть одягати колготки. Нехай це виходить повільно і не дуже акуратно, як хотілося б дорослим. Але зате він робить сам.

ююж

Що повинна уміти дитина

У 1,5-2 роки малюк повинен уміти знімати і вдягати речі в конкретній послідовності з допомогою дорослих. Спочатку він знімає шапку, потім верхній одяг, черевики вже в розстібнутому вигляді, штани або спідницю на резинці, колготки або шкарпетки. Крім того, він повинен вміти одягатися і у зворотному порядку, теж за допомогою дорослих.

У два-три роки участь дорослих зменшується. У цьому віці малюк вчиться знімати і вдягати речі, в тому числі взуття, на липучках і ґудзик спереду. Він повинен вміти акуратно складати і вішати одяг на стілець.

У три роки привчаємо дитину стежити за собою і бути охайним. Важливо, щоб він стежив за своєю охайністю одягу протягом дня, при необхідності міг щось поправити, застебнути ґудзик або липучку, підтягнути колготки або шкарпетки, осмикнути комір або манжети і так далі.

У чотири роки малюк вже вміє одягатися та роздягатися в потрібній послідовності, акуратно складати і вішати речі без допомоги дорослих. Він зауважує неохайність у зовнішньому вигляді і приводить себе в порядок. Дорослі допомагають тільки зав’язувати шнурки.

А ось до п’яти років дитина вже повинна освоїти шнурівку і справлятися зі шнурками тільки при словесній допомозі дорослих. Крім того, діти в цьому віці повинні доглядати за одягом за підтримки останніх, стежити за порядком на полицях з власними речами в шафі або тумбочці.

У шість років дошкільнята вже повинні швидко і без допомоги сторонніх самі роздягатися і одягатися, стежити за одягом і зовнішнім виглядом, підтримувати порядок у шафі.

дл

Помилки при навчанні

Якщо дитина не вміє одягатися, винні в цьому батьки. Потрібно обов’язково знайти час на розмірене навчання. Не робіть все в поспіху, грамотно організовуйте графік і розпорядок дня. Навчіться дисципліни передусім самі. Вставайте рано і відразу, щоб не створювати поспіх вранці.

Займайтеся з дітьми. Щоб малюк навчився швидко одягатися, важливо розвинути моторні навички. Дитина повинна розрізняти кольори. Для цього використовуйте малювання і ліплення, гра в кубики, конструктори і так далі.

Не варто прагнути до досконалості і вважати, що ви одягнете дитини швидко, естетично і якісно. Так, це так. Але в підсумку діти так і не навчаться одягатися чи робити щось самостійно, якщо ви завжди будете робити все за них. А допомогти у вихованні дітей допоможуть книги для батьків.

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування